Zápisový lístek – vstupenka na střední školu

Doteď bylo odevzdání zápisového lístku závěrečná formalita v celém procesu přijímacího řízení. Ředitelce/li střední školy se tím potvrdilo, že na danou školu v případě přijetí nastoupíš. Od školního roku 2023/2024 se ale nejspíš povinnost odevzdat zápisový lístek zruší. Na přihlášku dle Tvých priorit uvedeš tři střední školy a podle uvedeného pořadí Tě ředitelka/tel střední školy automaticky příjme (jestli úspěšně zvládneš přijímačky), to znamená, že odpadne možnost se po přijímacích zkouškách ještě rozhodnout, na jaký obor nastoupíš.

Doteď byl postup pro odevzdání zápisového lístek následující.

Kde byla možnost zápisový lístek získat?

Zápisový lístek dostaneš na základní škole, kterou navštěvuješ, nebo na krajském úřadě.

Základní škola

Na základní škole Ti zápisový lístek vydají automaticky nebo na vyžádání do:

  • 30. listopadu – když děláš přijímačky na obor s talentovou zkouškou
  • 15. března – v případě, že děláš přijímačky na obor bez talentové zkoušky

Krajský úřad

Na krajském úřadě vydají zápisový lístek Tobě nebo Tvému zákonnému zástupci (jestli Ti ještě nebylo 18) v případě, že už nejsi žákem základní školy nebo jsi cizinec. Úřad Ti ho vydá nebo pošle poštou na základě vyplněné žádosti, kterou poskytuje. Pro zápisový lístek je třeba se obrátit na krajský úřad podle místa Tvého pobytu, případně podle místa školy, na kterou se hlásíš.

Kdy se zápisový lístek odevzdal?

Zápisový lístek odevzdáš do 10 pracovních dnů ode dne, kdy škola zveřejní výsledky přijímacího řízení.

Ztráta zápisového lístku! Co s tím?

I tato situace se dá řešit. Náhradní zápisový lístek Ti vydá ten, kdo Ti vydal původní. Buď tedy základní škola, nebo krajský úřad. V obou případech vyplníš žádost o vydání náhradního zápisového lístku, podepíšeš čestné prohlášení, že jsi původní zápisový lístek neuplatnil(a), a dostaneš nový s označením, že se jedná o duplikát.

Bylo možné po odevzdání zápisového lístku změnit rozhodnutí?

Jestli Tě přijali na více středních škol, pečlivě zvaž, do které školy chceš nastoupit, protože zpět už zápisový lístek vzít nemůžeš. Existují sice dvě výjimky, při kterých to jde, ale i přes to je vždy lepší mít předem jasno.

Výjimky pro zpětvzetí zápisového lístku

  • Přijali Tě pouze na jednu ze dvou vybraných škol. Do jedné školy odevzdáš zápisový lístek a do druhé školy podáš odvolání, které nakonec dopadne kladně. V tomto případě je možné vzít zápisový lístek zpět a odevzdat ho ve druhé škole (v té, kde vyšlo odvolání).
  • Přijali Tě na obor s talentovou zkouškou a tam taky odevzdáš zápisový lístek. Dále Tě ale přijali na obor bez talentové zkoušky a Ty si uvědomíš, že tento obor upřednostňuješ. To je druhý případ, kdy můžeš vzít zápisový lístek zpět a použít ho v jiné škole (v té bez talentových zkoušek).

Ani v jednom případě není rozhodující, ve kterém kole přijímacího řízení Tě přijali. Musíš jen škole předložit rozhodnutí o přijetí na základě odvolání nebo potvrzení o přijetí na obor bez talentové zkoušky a zápisový lístek Ti škola vydá zpět.

V ostatních případech se odevzdáním zápisového lístku stáváš od 1. září žákem školy. Své rozhodnutí sice změnit můžeš přestupem na jinou školu, ale situace už je složitější.

Kdy se zápisový lístek neodevzdával?

Na některé typy studia zápisový lístek neodevzdáš. To se týká především oborů, na které se hlásíš, jestli máš již dokončené nějaké střední vzdělání – střední vzdělání s výučním listem nebo střední vzdělání s maturitou. V těchto případech střední škole nepotvrzuješ, že do ní nastoupíš, žákem školy se stáváš automaticky úspěšným absolvováním přijímacích zkoušek.

Jedná se o následující typy studia:

  • nástavbové
  • zkrácené pro získání středního vzdělání s výučním listem/s maturitní zkouškou
  • večerní, dálkové, distanční nebo kombinované

Kompletní informace o přijímačkách od podání přihlášky po odevzdání zápisového lístku najdeš v Přijímačkovém manuálu. Stáhni si ho hned a ZDARMA a u přijímaček Tě nic nepřekvapí.

Komentáře k “Zápisový lístek – vstupenka na střední školu

  1. Dobrý den, potřebuji poradit. Hlásím se na čtyřletý obor, kde mi nabídli nastoupení do druhého ročníku díky mému předchozímu studiu na střední škole, nevím ale jestli se stále jedná o zkrácené studium pro získání středního vzdělání s výučním listem/s maturitní zkouškou a tudíž jestli zápisový lístek potřebuji nebo ne, předem děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den,
    když se dcera po přijímacích zlouškách dostane na školu, kam nechce a na druhou školu se bude případně podávat odvolání, může si zápisový lístek nechat až na tu druhou školu, kam se bude odvolávat? Nebo nutně musí zápisový lístek odevzdat v té první škole, kam se dostane? A když odevzdá lístek v té první škole a na druhou se ani po odvolání nedostane, musí tam nutně nastoupit? Je možnost do té školy pak nenastoupit? Jedná se totiž o 8-leté gymnázium, u kterého by nebylo moc praktické dojíždět ve 12 letech 30 km do vedlejšího města… A mohla by nastoupit na běžnou základní školu a zkusit přijímací zkoušky za 2 roky na 6-leté gymnázium…
    Děkuji za odpověď.

    1. Milá Lenko,
      jestli na gymnázium, kam se dcera dostane, zápisový lístek neodevzdáte, vzdáváte se tím možnosti do něj nastoupit. Jestli zápisový lístek odevzdáte a na druhou školu se dcera dostane na odvolání, 1. gymnázium má povinnost vám zápisový lístek vydat zpět (pak ho můžete odevzdat škole, kam se dcera dostane na odvolání) a když se dcera na odvolání nedostane a nakonec si nástup na 1. gymnázium rozmyslí, nikdo ji k nástupu nutit nebude. Jen je třeba co nejdříve oznámit, že do školy nenastoupí, ať neblokuje místo ostatním dětem. Mohla by také případně nastoupit na vzdálené gymnázium a po 1. pololetí nebo po roce zažádat o přestup na bližší gymnázium. Není ale jisté, že pro ni budou mít místo. To by bylo potřeba projednat na 2. gymnáziu.

  3. Dobrý den, syn, se dostal na uměleckou střední školu. Do 10 pracovních dnů musíme odevzdat zápisový lístek. Syn má ale ještě jednu vysněnou školu / průmyslová škola /, ale přijímačky budou až v dubnu. Kdyby byl úspěšný, udělal přijímací zkoušku a rozhodl se pro studium na průmyslové škole, může se zápisový lístek z umělecké školy vyzvednout a uplatnit na průmyslové. Děkuji za odpověď, s pozdravem M. Slabá

    1. Milá Martino,
      jestli teď odevzdáte zápisový lístek a syn se později dostane na průmyslovku, umělecká škola vám zápisový lístek vydá zpět a vy ho odevzdáte na průmyslovce. Pro tento případ platí výjimka zpětného vydání zápisového lístku.

  4. Dobrý den. Můj syn je na osmiletém gymnáziu, letos čtvrtým rokem (tedy devátá třída) může zkusit přijímací zkoušku na školu kam moc chce, ale bojíme se, co když u přijímacích zkoušek neuspěje, může nadále zůstat na osmiletém gymnáziu a pokračovat tam? Nebo si tím zavírá dveře? Jinam nechce, buď tedy tuto školu, o kterou je, ale hodně velký zájem nebo raději dál zůstat na gymnáziu. Děkuji moc za odpověď

    1. Milá Jano,
      syn může v klidu zkusit přijímačky a když to nevyjde, zůstane na gymnáziu.

  5. Dobrý den, prosím o radu. Syn se v 1. kole přijímacího řízení nedostal ani na jednu z vybraných škol (ani na odvolání). Nervózně jsme tedy vyčkávali, která ze škol vypíše 2. kola PŘ. Hned začátkem května vypsala 2.kolo jedna soukromá škola a tak jsme podali přihlášku tam. Škola ho přijala, ale bohužel přijetí celkem honili… podepsat smlouvu, zaplatit zápisné, odevzdat zápis. lístek. A tak jsme ho odevzdali (pořád to byla jediná střední škola, co vypsala 2. kolo na maturitní obor). Týden na to vypsali 2.kola další školy a tak jsme podali ještě další dvě přihlášky na jiné školy. Na jedné škole je přijatý a na druhé ještě výsledek nevíme. Jenže bohužel jsme narazili na problém se zápisovým lístkem. Škola se brání, že lístek již nemůže vydat synovi zpět. Opravdu tomu je tak? Děkuji moc za odpověď.

    1. Milá Ivano,
      ano, bohužel je to tak, škola vám zpět zápisový lístek vydat nesmí. Jediná možnost je, že by se syn dostal v nějakém z následujících kol přijímaček na požadovanou školu na odvolání, potom by ho škola vydat musela. Následně byste museli na tuto školu (na kterou se dostal na odvolání) zápisový lístek odevzdat. Jestli k tomu nedojde (syn se nedostane na odvolání) a syn bude chtít změnit školu, může zkusit požádat od září o přestup, tzn. kontaktujte vedení dané školy (kam by chtěl přestoupit) a zkuste se domluvit. Jen pozor na pokutu kvůli předčasnému ukončení studia, kterou může mít soukromá škola (na kterou jste již odevzdali zápis. lístek) ve smlouvě.

  6. Dobrý den, děkuji za odpověď. Už jsem mnohem klidnější. Základní škola nám neposkytla všechny informace a školský zákon toto neřeší. Nebyla jsem si jistá, zda jsme neporušili předpisy účasti na druhem kole, když byl přijat již v prvním kole a zápisový lístek odevzdán. Ještě jednou děkuji. Rebeka

  7. Dobrý den, prosím o radu. Syn se dostal v prvním kole na chemickou průmyslovku (škola 2). Odevzdali jsme zapisový lístek (na první škole byl pod čarou, ale nedostal se ani na odvolání). První škola, kam dělal přijímací zkoušky vyhlásila druhé kolo, ale na druhý obor. Syn po poradě s tr.učitelkou vyplníl přihlášku na druhé kolo přijímacích zkoušek, kterého se následně zúčastnil. Uspěl na odvolání. Je možnost na základě odvolání a přijetí ( byt v 2 kole) požádat ředitele chemické průmyslovky o vydání zapisoveho lístku? A syna přihlásit na tedy první školu jiný obor, kde byl úspěšný? Bylo možné se ucházet o druhý pokus, když byl přijat? Školský zákon neřeší tuto otázku. Jak poté postupovat? Budeme mít tedy rozhodnutí o přijetí na školu 1 v důsledků odvolání. Ještě bych chtěla říci, že druhé kolo se konalo po odevzdání zápisoveho lístku. Porušili jsme předpisy? Pouze jsem se dočetla, že je možno účastnit se 2 kolo, když škola toto kolo vyhlásí, ale už jsem se nikde nedočetla, zda je to možné i v případě přijetí a odevzdání zapisoveho lístku

    1. Milá Rebeko,
      ano, takto postupoval lze, tzn. jestli se Váš syn dostal na jinou školu v prvním nebo jiném kole přijímacích zkoušek na odvolání, můžete zápisový lístek vyžádat od původní školy zpět. A ano, i když už je zápisový lístek odevzdaný, je možné absolvovat další kola přijímacích zkoušek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání obchodních sdělení

Nahoru