Jak postupovat při přestupu na jinou střední školu?

Volba oboru vzdělání je náročné rozhodnutí, a i přes snahu o zodpovědný výběr se může stát, že nakonec zjistíš, že nebyla správná. Stejně jako každá jiná i tato situace je řešitelná – přestupem na jinou střední školu.

Než začneš přestup řešit, zkus si o něm promluvit s někým, komu důvěřuješ – s rodiči, třídním nebo jiným učitelem, výchovným poradcem. Podívej se na e-book Změna střední školy / Jak na to?. Najdeš v něm vše o přestupu, opakovaných přijímačkách na střední školu, ale také testy osobnosti, které Ti ve Tvém rozhodování jestli přestoupit pomůžou.

Jak postupovat při přestupu na jinou školu?

1. Najdeš střední školu, která Tě bude ochotná přijmout

  • kontaktuj ředitelku/le této školy a domluv si osobní setkání

2. Zúčastníš se osobního setkání s ředitelkou/lem školy

  • proberete důvody Tvého přestupu
  • zjistíš podmínky pro přijetí (stanoví je ředitelka/l školy) – můžeš absolvovat např. rozdílovou zkoušku
  • naplánujete přestup – nejlépe v pololetí nebo na začátku nového školního roku (můžeš jej ale uskutečnit kdykoliv během roku)
  • ujasníš si všechny ostatní informace, které se přestupu týkají

3. Napíšeš žádost o přestup

  • vždy písemně
  • doruč osobně nebo poštou
  • podáváš ji Ty (když Ti bylo 18) nebo Tvůj zákonný zástupce
  • když ji za Tebe podává zákonný zástupce, je třeba na ni uvést i Tvůj souhlas
  • jestli chceš změnit i obor, bude součástí žádosti i potvrzení o Tvojí zdravotní způsobilosti (jestli ji obor vyžaduje)

>>Podívej se, jak může vypadat žádost

4. Absolvuješ rozdílovou zkoušku

  • obsah, termín(y) a kritéria hodnocení Ti sdělí škola
  • na základě jejího výsledku Tě ředitelka/l zařadí do odpovídajícího ročníku
  • v případě špatného výsledku můžeš v nové škole opakovat ročník nebo může být přestup ředitelkou/lem zamítnut

5. Získáš souhlas s přestupem

  • podmínkou je často úspěšné vykonání rozdílové zkoušky
  • ředitelka/l souhlas potvrdí písemně s uvedením konkrétního data přestupu (tímto datem se zároveň stáváš žákem nové školy)

Zamítnutí přestupu, i to se může stát

Je pouze na ředitelce/li školy, jestli bude s Tvojí žádostí o přestup souhlasit, nebo ne. Nejčastějšími důvody zamítnutí žádosti jsou:

  • kapacitní možnosti – tzn. ve škole není volné místo
  • velká oborová rozdílnost – velký rozdíl v odborných předmětech mezi původním oborem a oborem, na který se hlásíš

Proti zamítnutí přestupu můžeš podat odvolání adresované ředitelce/li školy, a to ve lhůtě 15 dnů ode dne jeho doručení. Odvolání následně vyhodnotí příslušný krajský úřad.

Při přestupu na novou školu se snaž důvody zvážit opravdu pečlivě a zodpovědně. Jestli změnu střední školy či oboru zvažuješ, anebo chceš znovu zkoušet přijímačky do 1. ročníku, je tady přesně pro Tebe skvělý e-book Změna střední školy / Jak na to?. Najdeš v něm vše o přestupu i rady a tipy, jak zjistit, jestli přestup zrealizovat.

P.S.: Absolvoval(a) jsi přestup na jinou střední školu nebo na jiný obor vzdělání? Napiš dolů do komentářů, jak celý proces probíhal, jak ses rozhodoval(a), jaké byly rozdílovky, jednání s vedením školy a jak se Ti líbí v “nové” škole. Tvůj příběh bude určitě inspirací pro mnoho dalších dětí, které by rády přestoupily a zatím se třeba nemůžou rozhodnout. Děkuji.

Komentáře k “Jak postupovat při přestupu na jinou střední školu?

  1. dobrý den, jsem na střední školu, obor obchodní akademie 1. ročníku. A chtěla bych tedy přestoupit na IT školu, ale chtěl bych zeptat jestli to jde ? dnes je 19/6 a chci začátku školního roku už na IT. Je ještě možnost?

  2. Změna střední školy proběhla u dcery nyní. Navštívily jsme školu, podepsaly žádost, udělala rozdílové zkoušky a v pondělí nastupuje na novou školu. Žádný problém to nebyl ani ke konci roku.

    1. Ahoj Veroniko!
      To je skvělé! Mám velkou radost, že se vám podařilo školu změnit a dcera teď bude spokojená. Zdravím a v nové škole přeji jen samé úspěchy!

  3. Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Syn je ve 2 ročníku oboru elektrikář.Ačkoliv syn není hloupý a všeobecné předměty zvládá v průměru,elektrikařina mu děla dost velký problém a obávám se,že druhým ročníkem neprojde.K tomu není učící tip.Dalsí věcí je,že ani učitel nepatří k těm,co umí látku řádně vysvětlit.Synovi domlouvám doučování,a pokud to nepomůže,jsem bezradná.Zvažuji přestup na jinou školu. Jaký postup byste mi prosím poradili.Moc děkuji.

    1. Milá Lenko,
      vše o přestupu nejdete se synem v e-booku Změna střední školy/Jak na to?, součástí e-booku jsou i testy osobnosti, které by synovi mohly pomoct s výběrem jiného oboru, jestli o takové možnosti uvažujete, nebo by třeba stačilo přestoupit na stejný obor, ale v jiné škole. Nicméně často dochází k tomu, že žákovi nějaký učitel “nesedne”, záleží na tom, jak moc je takový nesoulad zásadní, třeba pomůže doučování a situace se tím vyřeší. Na přijímačky už je pozdě, přihlášky se odevzdávaly do 20. února.

  4. Dobrý den,
    jsem prvním ročníku na odborné střední škole s maturitou, a ráda bych přestoupila na gymnázium, tím že bych si znovu napsala přijímačky, jen by mě zajímalo kolik škol mohu uvést na přihlášku, když tento rok můžeme dát až tři a nebo musím pouze jednu, taky jestli školu na kterou se hlásím musím nějak informovat že se nehlásím ze základní školy, ale už ze střední školy a poslední dotaz jestli po přijetí musím informovat moji školu, že přestupuji a nebo kdy jim to vlastně říci, jestli třeba nestačí jen ukončení studia na konci roku
    Předem děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.

    1. Ahoj Kláro,
      na přihlášku můžeš uvést alespoň 1 a max. 3 školy (resp. obory). Jestli přemýšlíš nad více školami (obory), uveď je na přihlášku všechny v pořadí, v jakém o ně máš zájem. Jestli úspěšně zvládneš přijímačky (a splníš ostatní kritéria), přijmou Tě podle tohoto uvedeného pořadí.
      Budoucí školu o tom, že se nehlásíš ze ZŠ, informovat nemusíš. Jestli budeš přijatá, pořádně si rozmysli, jestli opravdu změnu školy chceš a potom informuj stávající školu, stačí alespoň v průběhu prázdnin oznámit, že přestupuješ.
      Přeji hodně štěstí a zvládni přijímačky úspěšně:-)!

  5. Dobrý večer, jmenuji se Míša a jsem ve 4. ročníku na gymnáziu. Přihlášku k maturitě už mám podanou, ale už teď vím, že nemám šanci odmaturovat, protože jsem na té škole z donucení a hlavně se neumím učit. Je ještě možné přestoupit na jinou školu? Třeba i o ročník níže nebo úplně od začátku. Jde o to, že bych chtěla mít školu se zaměřením, protože chci něčím být a na vysokou se mi moc nechce, právě z důvodu toho, že se nedokážu naučit příliš mnoho učiva. Je to na poslední chvíli, ale bohužel jsem nedávno zažila těžkou situaci a čas a psychika mi nedovolili něco dělat dříve. Proto se obracím na Vás. Předem děkuji za odpověď.

    1. Ahoj Míšo,
      jestli už jsi ve 4. ročníku a jsi přihlášená k maturitě, tak by byla velká škoda to teď vzdát. Maturitní zkouška je velký tlak a stres, můžeš mít pocit, že se nikdy nezvládneš naučit naráz velké množství učiva z několika předmětů, ale jestli jsi zvládla projít gymnáziem až do 4. ročníku, schopnost učit se máš. Možná jsi ještě pořádně nepřišla přesně na to, jaký styl učení Ti nejvíce sedí, ale na tom můžeš zapracovat. Pokus se zpracovat otázky k maturitě, ke každé si sepsat osnovu, trénuj maturitní testy z minulých let. Jestli je to v Tvých možnostech, sežeň doučování, věnuj se přípravě i o víkendech, každý den trochu a uvidíš, že to zvládneš, a kdyby některý předmět nevyšel, můžeš na podzim opakovat. Na tom nic není, maturitu budeš mít hotovou a budeš pak mít víc možností, kde získat žádanou specializaci. Když už jsi na gymplu strávila tolik času, byla by opravdu škoda maturitu nezkusit.
      O přestup zažádat můžeš také. Jestli máš vybraný obor, který Tě zajímá, kontaktuj ředitelku/le této školy a zeptej se přímo tam, jaké máš možnosti, ale asi Tě těžko teď přijmou do 4. ročníku, abys na škole pouze udělala maturitu.
      Zároveň můžeš podat do 20. 2. přihlášku znovu do 1. ročníku, tím nic neztratíš, uděláš si přijímačky, jestli budou úspěšné, můžeš nastoupit znovu do prváku na vybrané škole. Současně ale můžeš zkusit maturitu na gymplu. Když budeš mít maturitu hotovou, můžeš vybrat nějaký zkrácený učební nebo maturitní obor a nebudeš muset studovat tak dlouho.
      Jestli budeš mít další dotazy ohledně změny střední školy, podívej se na e-book Změna střední školy/Jak na to?, v rámci e-booku nabízím i podrobnou konzultaci ohledně změny střední.
      Držím pěsti, ať vše dobře dopadne.

  6. Dobrý den,
    jsem momentálně ve 2. ročníku střední školy s maturitou. Mám zájem o přestup na učňák, přijímačky se nepíší. Je nutné vyplňovat stejnou přihlášku na SŠ, jako když jsem byla na základní škole? A nechat si tam dát razítko mojí bývalé ZŠ anebo současné SŠ?

    1. Milá Ello,
      jestli se chceš znovu hlásit do 1. ročníku, je potřeba podat přihlášku jako v 9. třídě. Letos bude systém přihlašování jednodušší. Od 1. 2. je možné přihlášku vyplnit elektronicky v systému DIPSY a nebude třeba ji potvrzovat na ZŠ ani na SŠ. Přihlášku můžeš vyplnit i fyzicky, stáhnout si ji můžeš ZDE, ale jednodušší je použít elektronický systém. Ještě je na zvážení, jestli se znovu hlásit do 1. ročníku, třeba by Ti byl umožněný přestup do vyššího ročníku, ale záleží samozřejmě na Tobě, jak jsi rozhodnutá. Přeji v nové škole hodně štěstí!

  7. Dobrý den,
    prosím Vás o radu. Dcera je studentem 1. ročníku 4-letého gymnázia a od 1.3.2024 bude studovat na US High school (program DODEA) v Monsu, Belgie. Prosím Vás co musím udělat, aby mohla odejít z gymnázia a zároveň co musím udělat aby byla brána jako student v zahraničí?
    Budu Vám vděčný za jakoukoliv radu, protože jsem se snažil kontaktovat i ombudsmana MŠMT a ti jsi mě přehazovali jak horký brambor a odpověď v podstatě žádná. Možná mi ani nebudete moci pomoct, ale už opravdu nevím na koho se obrátit, tak se zkouším ptám kohokoliv kdo má nějaké zkušenosti ohledně studia v zahraničí.

    Děkuji moc
    S pozdravem Borovec

    1. Milý Davide,
      v českém gymnáziu zažádáte o ukončení studia k datu, které předchází datu nástupu na SŠ v Belgii (tzn. k 29. 2. 2024), do té doby bude dcera považovaná za žákyni střední školy v Čechách. Podmínky, za kterých získá status žáka střední školy v zahraničí, bych Vám doporučila zjistit přímo ve střední škole, na kterou má dcera nastoupit. Jestli už je v Belgii přijatá (nebo jestli přijetí dojednáváte) a se školou komunikujete, určitě nebude problém informovat se o tomto přímo v této škole.

  8. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, když je je dcera nespokojená v prvním ročníku a bude psát přijímačky na novou školu zda musí tento první ročník dokončit. Bohužel ze zdravotních důvodů a dalších okolností to nevidím jako možné. Mohou po ni na nové škole chtít vysvědčení z tohoto prvního ročníku? Na přihlášku předpokládám že uvádím osmou a devátou třídu základní školy, tedy stejné známky jako loni. Děkuji

    1. Milá Jitko,
      budete s dcerou postupovat stejně, jako píši níže Radce. Jestli dcera nemůže ze zdravotních důvodů ročník dokončit, můžete zažádat o přerušení studia. Střední školy při přijímání vyžadují pouze vysvědčení z 8. a z 9. třídy.

      1. Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak je to v tomto případu se zdravotním pojištěním? Jsem přijat na jinou střední školu, ale ročník nemohu dokončit. Kdybych nyní přestal chodit do školy, ale nebyl až do konce roku vyloučen, bylo by poté o prázdninách nutné platit zdravotní pojištění? Předem děkuji za odpověď

  9. Dobrý den, jsem v prvním ročníku a hrozně mě ta škola nebaví úplně se v ní trápím ptám se jestli když me přijmou do nové skoly do které bych šel v září tak jestli bych mohl ukončit studium na škole na kterém se právě nacházím nemůžu z toho ani spát. Předem díky za odpověď

    1. Ahoj Honzo,
      jestli chceš střední školu změnit, budeš postupovat jako Radka, které jsem odpovídala níže. Hlavně se netrap, vše určitě dobře dopadne!

  10. Dobrý den, syn musel ze zdravotních důvodů přerušit studium v 1. ročníku střední školy. Na školu se dostal pouze na základě pohovoru, bez přijímací zkoušky. Nyní by se chtěl zkusit přihlásit na jinou školu, kde se dělá klasická přijímací zkouška. Může jen normálně podat přihlášku, absolvovat zkoušky nebo je nutné nějaké např. administrativní opatření ze školy, kde má přerušené studium.
    Děkuji předem za odpověď

    1. Milá Radko,
      syn se může přihlásit k přijímačkám do 1. ročníku, nejlépe nově elektronicky, přes systém DIPSY, to je pro vás nejjednodušší, nemusí na ZŠ nechávat potvrdit přihlášku, a jestli to bude střední škola vyžadovat, známky ze ZŠ (8. a 9. třídy) nahrajete do systému jako sken vysvědčení. Jestli úspěšně zvládne přijímačky a na požadovanou střední školu ho přijmou a bude skutečně rozhodnutý, že do ní chce nastoupit, oznámíte ve stávající škole změnu střední školy od nového školního roku 2024/2025.

  11. Dobrý den, dcera chodí do 2. ročníku Střední uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí na obor Fotografie a média. Bohužel se v oboru vůbec nenašla a má problém i s přístupem školy jako takovou (náznak šikany – neřešená). Je možné v tomto případě uvažovat o přestup na jinou střední školu, když nedělala přijímací zkoušky, ale jenom talentové?

    1. Milá Martino,
      jestli dcera není spokojená, asi by byla škoda, kdyby se ve škole trápila 4 roky. Přestup můžete zkusit, jeho podmínky stanovuje ředitel/ka školy, na kterou by dcera chtěla přestoupit, je proto potřeba se domluvit přímo tam. Nebo si dcera může podat přihlášku znovu do 1. ročníku. Přeji, ať najdete školu, ve které bude dcera spokojená.

    2. Dobrý den, dcera v prvním ročníku 3 letého studia, obor ji bohužel vůbec nebaví chce jiný obor na dosavadní škole má hodně i zameškáno atd špatné známky ,, vše se otočilo.
      Chtěla jsem se zeptat jestli je možné jít na jinou školu když už jsme prošvihly teď přijímačky, chtěla by na jiný obor jinam.

  12. Dobrý den,
    je mi tedka 18 ale chodím do 2.ročník na Obchodní akademie. Zjistila jsem že ekonomika a účetnictví je moc složité a nejsou pro mě, tak proto jsem si rozhodla přestupovat na jinou školu. Chtěla bych na grafiku. Ale nevím jestli oni mě vezmou od 2. pololetí beze talentovku? musím dělat talentovku? a nevím jestli musím začít od 1. ročníku?

  13. Dobrý den,
    syn je v kvartě osmiletého gymnázia. Zvažuje přijímací řízení střední školu. Slyšela jsem takový názor, že pokud podá přihlášku na střední školu, tak automaticky končí na osmiletém gymnáziu a tedy v případě nezdaru u přijímacích zkoušek se nebude moci na osmileté gymnázium vrátit. Osobně si myslím, že je to nesmysl, ale raději se ptám. Děkuji moc za odpověď.

    1. Milá Radko,
      syn může přijímačky zkusit, ať už je vykoná úspěšně či neúspěšně, o možnost pokračovat na gymnáziu se tím nepřipraví.

      1. Dobrý den, řešíme stejný případ. Mohla byste prosím Vaši odpověď více rozvést? V jakém zákoně / vyhlášce je toto upraveno? Děkuji.

  14. Krásný den můj syn v 1 ročníku střední školy měl dostat 5 z předmětu Elektro pan učitel mu dal šanci na opravu a podmínečně ho pustil do 2 ročníku Dnes syn opravu opět nezvládl a konci na střední škole 🥲Prosím o radu jak pokračovat a postupovat v takovéto situaci zda ho někam nyní přijmou a nebo mám s nim na ÚP a musíme počkat na nový školní rok Dekuji moc jsem už s nervama v koncích 🍀Koleková

  15. Dobrý den, syn zjistil, že ho asi SŠ, kam letos nastoupil do prvního ročníku, nebude bavit. Začal uvažovat o přestupu ale není si jist ještě natolik aby rovnou zkusil přestoupit už teď. Protože by ale asi měnil obor, bylo by lepší nastoupit znovu do prvního ročníku. S tím nemá problém, ale bojí se, zda by znovu zvládl přijímací zkoušky. Dá se nějak nastoupit příští rok znovu do prvního ročníku, na jiné škole a oboru, bez nových PZ, když už má jedny úspěšně za sebou?

      1. Ráda si e-book koupím. Chápu, že když si někdo dá práci sehnat a shrnout informace a ještě poskytnout konzultaci, není to zadarmo. Potřebuji se ale ujistit, že v něm najdu odpověď konkrétně na otázku, zda se dá začít studovat znovu od prváku na jiné škole, a přitom nedělat znovu PZ od Cermatu, které už byly zvládnuty letos a velmi dobře.

        1. Milá Zdeno,
          ano, odpověď na svoji otázku v e-booku Změna střední školy/Jak na to? najdete. Jestli si i po přečtení e-booku nebudete vědět rady, můžeme Vaši situaci probrat v rámci konzultace, která je součástí e-booku Změna střední školy/Jak na to?.

  16. Dobrý den, má dotaz. Po 5. třídě se dcera nedostala na 8 leté gymnázium – letos se dostala na 6 leté gymnázium do jiného města (dojezd je cca 30 minut). Je možné žádat o přestup z 1. ročníku 6 letého do odpovídajícího ročníku – tedy tercie 8 letého gymnázia v našem městě? Děkuji.

    1. Milá Mirko,
      dle legislativy přestup možný je, ale záleží na řediteli školy, jestli ho povolí. Do školy můžete zavolat hned a informovat se o možnosti přestupu, ale v případě jeho umožnění se přestup začne oficiálně řešit v září, jelikož dcera musí být nejprve žákem střední školy (tím se stává 1. září) a teprve potom může přestoupit na jinou střední školu.

  17. Dobrý den ,
    Mám dotaz ,udělala jsem prijimacky ,ale nedostala jsem se ani na jednu ze dvou středních škol (jdu z 9). Našla jsem školy,které měly volné místa a nejbližší byla zdravka v Klatovech ,tak jsem tam podala přihlášku a vzali mě . Bohužel jsou to pro me 2 hodiny cesty tam a další 2 zpět. Chtěla bych přestoupit do Plzně na zdrávku (mam to blíž cca 30 min od baráku) ,ale nevím kdy tam mam zavolat a jak to řešit dál.

  18. Dobrý den,
    vím že už je asi dlouho, ale stejně se chci zeptat. Jestli když jsem se hlásil na školy oboru bezpečnostně právní činnost a přijali mě na tu vzdálenější. Jestli mohu přestoupit ještě před zahájením školního roku na tu blíže. Díky.
    S pozdravem Martin.

    1. Ahoj Martine,
      jestli situaci ještě řešíš, postupuj stejně jako Mirka (viz výše). O možnosti přestupu se můžeš informovat hned, ale jestli Ti bude přislíben, oficiálně se začne řešit až se staneš žákem střední školy, na kterou jsi odevzdal zápisový lístek, tzn. 1. září. Více o přestupu najdeš v Změna střední školy / Jak na to?. Hodně štěstí, ať najdeš školu, ve které budeš spokojený!

  19. Dobry den,
    dceri je 13, zijeme v Nemecku.Chodila tady do waldorfske skoly, nyni ji prijali na nemecke gymnazium do 8.tridy (od zari 2023). Z rodinnych duvodu zvazuji navrat do CR- dcera mluvi cesky, ale neumi moc psat. Na nejake velke vyskakovani by to asi nebylo.Je lepsi chvili vyckat s prestupem, at pak prestoupi z nemeckeho gymnazia na ceske nebo jit do CR, 2 roky zakladka a pak standartni prijimacky vcetne ceskeho jazyka nejspis? Moc se v tom nevyznam. Jake ma pak sance dostat se v CR nejak na gymnasium? Jde prestoupit z nemeckeho gymplu ponpar mesicich na cesky bez tech zkousek z cestiny? Nevim, jestli by to za 2 roky na ceske zakladce nahnala tak, aby se pak dostala na cesky gympl a zvladla cestinu na takobe urovni. Prosim o odpoved. Jinak se uci dobre a chce na gymnazium. Dekuji

    1. Ahoj Klaro,
      složitější dotazy jako je ten Tvůj ohledně změny střední školy odpovídám v rámci konzultace, která je součástí e-booku Změna střední školy / Jak na to?. V e-booku najdeš i info, jak postupovat při přestupu ze zahraniční školy. Kdybyste si s dcerou i po přečtení e-booku nevěděly s přestupem rady, probereme potom vaši situaci v rámci uvedené konzultace. Hodně štěstí s přestupem!

  20. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jde změnit střední školu v případě kdy chci přestoupit na obor kde se musí v 1. ročníku dělat talentové zkoušky. Musím udělat i ty talentové zkoušky když půjdu do vyššího ročníku? Musím psát nějaké ty zkoušky? Jak asi dlouho bych čekala než by mě vzali?

      1. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda-li jde změnit školu. Jsem v prvním ročníku IT, na ZŠ jsem měl 1 a 2 a zde mám 3, 4 a 5, toto zaměření mě baví ale jaksi učitelé učí jaksi divně a moc nechápu učivo. Přemýšlel jsem tedy o přestupu na jinou školu, také se zaměřením na IT. A chtěl bych přestoupit z prvního ročníku do druhého. A zajímalo mě zda-li je to možné a co všechno bych musel udělat ?
        Předem děkuji za odpověď.

  21. Dobrý den mám dotaz pokud udělám přijímací řízení kde mám vzít zápisový lístek a kdy zhruba si o něj mám zažádat aby bylo vše včas (jsem na SŠ a píšu znovu přijímačky tudíž nemám zápisový lístek ze ZŠ) prosím o rychlou odpověď a vše co bych měl vědět o zapisovem lístku pokud se dostanu mám 10 dnů na to dát zápisový lístek není to málo na to jo sehnat proto se ptám jak kdy ? (Jetsli mám například poslat e-mail na nebo volat na krajský úřad a kdy to mám udělat před přijímačkami nebo po až v těch 10 dnech atd) předem děkuji za odpověď s případné rady

  22. Dobrý večer, jsem v druhém ročníku oboru IT, škola mi nevyhovovala již v prvním ročníku, už jsem měla vyplněný papír na odstup ze školy ale na poslední chvíli jsem si to rozmyslela. Jenže teď po dlouhém přemýšlení bych nakonec chtěla přestoupit na obor hotelnictví. Je lepší udělat příjímací zkoušky znovu, nebo přestoupit do druhého ročníku?

  23. Dobrý den, mám jenom krátký dotaz. Je mi 17 let a jsem v prvním ročníku (2.pol), kde jsem zjistil, že mi obor,který jsem si vybral, nic neříká a nebaví. Chci napsat znovu přijímačky, ale vrtá mi hlavou, že když přestoupím, tak budu mít v 1. Ročníku 18 let. Moje otázka tedy zní, jestli z toho dělám až moc velkou katastrofu a měl bych přejít, anebo radši zůstat a pokusit se v tom oboru najít?

    1. Milý Petře,
      jestli dokončíš střední školu v 21 letech nebo ve 22 letech už není zas takový rozdíl, důležité je, abys našel to, co Tě bude skutečně bavit. Jestli si nejsi jistý, zda ve škole zůstat nebo ji změnit, mrkni na e-book Změna střední školy / Jak na to?. Najdeš v něm testy osobnost, rady a tipy, které Ti pomůžou se rozhnodnout, jestli ve stávající škole zůstat nebo obor změnit. když se rozhodneš pro změnu, návody v e-booku Ti ji také pomůžou zrealizovat.

  24. Dobrý den když přestupuji ze SŠ na jinou SŠ na přihlášce má být razítko ZŠ nebo současné SŠ

  25. Dobrý den chci zeptat když budu vyplňovat zápisový lístek a teď už jsem v prváku na SŠ co mám vyplnit z jaké školy mám napsat že jdu ze ZŠ nebo současné SŠ a kdo mi má podepsat zápisový lístek můj ředitel na SŠ nebo můj ředitel ze ZŠ. Budu psát jakoby podruhé přijímačky předem děkuji

    1. Milý Tome,
      jestli budeš znovu dělat přijímačky do 1. ročníku, zápisový lístek zatím vyplňovat nebudeš, teď Tě nejprve čeká vyplnění a odevzdání přihlášky k přijímačkám. Všechny podrobnosti ohledně opakovaného absolvování přijímaček do 1. ročníku najdeš v e-booku Změna střední / Jak na to? Kdybys po přečtení e-booku ještě potřeboval poradit, můžeme se domluvit a individuálně Tvoji situaci dořešit. Hodně štěstí při přijímačkách!

  26. Dobrý večer,
    momentalne jsem v 1. ročníku OA. Uz to bude pul rok, co se tam ucim a zjistila jsem, ze mi skola nevyhovuje. Jsou tam spatne spoje, autobus mi jezdi kazde 2-3 hodiny a někdy nejede vůbec. Je tam moznost byt na intru ale i to je financne narocne. Ve skole je ucitelka, ktera si na me a i na moje spoluzaky zasedla. Ale na me dvakrát vic se da rict. Se spoluzaky jsem si nesedla, snažím se začlenit ale oni jako kdyby nechteli. Do te skoly chodim s pocitem trapeni místo chuti k uceni. Mama je nervni z toho jak jsem furt nepříjemná kvuli skole a uz by byla nejradsi kdybych přestoupila. Tak se chci zeptat, jestli by bylo mozne dochodit tento školní rok tady a potom přestoupit na jinou školu, stejný obor do 2. ročníku? Pokud ano, tak kdy je vhodny čas tam zavolat a domluvit se?
    Dekuju predem
    S pozdravem Aneta

    1. Milá Aneto,
      můžeš buď zažádat o přestup nebo zkusit znovu přijímačky do 1. ročníku. Veškeré podrobné informace ohledně přestupu i nových přijímaček najdeš v e-booku Změna střední školy / Jak na to? Kdybys v něm nenašla odpověď na svoji otázku, můžeme ještě Tvoji situaci individuálně probrat v rámci konzultace. Přeji hodně štěstí, ať najdeš střední školu, ve které budeš spokojená.

  27. Dobrý den chci se zeptat když jsem na SŠ a chci psát znovu přijímačky dá se nějak obejít razítko na přihlášce. Nechce se mi chodit na bývalou ZŠ takže prosím napsala by sem mi přesné kroky jak a co mám napsat a jetsli se to dá s tím razítkem ze zadu na známkách nějak obejít abych tam nemusel Chodit můžete přidat i jak co atd mám říct v současné SŠ a jak mám co napsat do přihlášky a jak přesně mám zažádat o zápisový lístek a mám to na současné SŠ říct potom co dám zápisový lístek nebo potom. předem děkuji za odpověď

  28. Dobrý den,
    celá má situace je poměrně složitá, ale pokusím se ji Vám co nejlépe vysvětlit.

    Ve 13 letech jsem nastoupil na osmileté gymnázium, zde jsem dokončil základní vzdělání a přestoupil na čtyřleté gymnázium. Zde jsem začátkem druhého ročníku přestoupil na odbornou střední školu do prvního ročníku, kde jsem byl až do třetího, který jsem ovšem bohužel nemohl kvůli psychickým problémům dokončit. Zažádal jsem o opakování tohoto ročníku, žádost mi byla zamítnuta, takže jsem musel změnit obor a jít do druhého ročníku na jiné škole, ovšem tento obor mě vůbec nezaujal, plus jsem stále měl jisté psychické problémy, takže jsem přestoupil na distanční obor na soukromé škole, tu jsem si nadále nemohl dovolit, takže jsem se vrátil na úplně původní obor taktéž do druhého ročníku, ovšem teď si začínám uvědomovat, že mě ani tento obor již nijak nezajímá, plus se mi na té škole vůbec nelíbí, jak prostředí, tak styl výuky. Tímto se konečně dostávám ke své otázce.

    Rád bych přestoupil zpátky na gymnázium, kde nabízejí i dálkové studium, kvůli zdravotním problémům nemohu docházet do školy pravidelně. Je možné, aby mě ředitel této školy mohl přijmout do druhého ročníku, případně prvního, když jsem již první ročník gymnázia absolvoval, ačkoliv momentálně gymnázium nestuduji?

    Nutno dodat, že poslední tři přestupy proběhly jenom od září 2022.

    Mockrát děkuji za odpověď.

    1. Ahoj Davide,
      o přestup na gymnázium zažádat můžeš, jestli Tě ředitel/ka přijme a do kterého ročníku, záleží jen na něm/ní. Je potřeba vedení kontaktovat a domluvit se s ním, jaké máš možnosti.

  29. Dobrý den. Chtěl bych přestoupit ze střední průmyslové školy stavební v Plzni na střední školu obor IT. Bohužel škola na kterou jsem chtěl přestoupit je plně obsazena a já nevím co teď. Mám počkat do druhého pololetí jestli někdo neodejde nebo nepropadne? Případně jde přejít z druhého pololetí 1.ročníku rovnou mezi prváky nebo bych musel opakovat první ročník? Předem děkuji za odpověď.

    1. Ahoj Kubo,
      děkuji za dotaz, předpokládám, že jsi v 1. ročníku průmyslovky. Na přestup se můžeš zeptat od nového pololetí tohoto školního roku (tzn. od února) nebo od nového školního roku (2023/2024), to by Tě mohli vzít do druháku, když zvládneš rozdílovky, asi bys je musel absolvovat, ale není to pravidlem (dozvíš se pouze u vedení dané školy). V Tvé situaci ale bude jistější, když zkusíš znovu udělat přijímačky do prváku na IT. Jestli je zvládneš, mohl bys zažádat o přijetí rovnou do 2. ročníku a třeba Ti vedení vyjde vstříc a nebudeš si muset studium na střední prodlužovat o rok, i když ani to by nebyla nějak zásadní ztráta. Důležité je, abys dělal to, co Tě bude skutečně bavit. Při přijímačkách bys letos postupovat stejně jako když ses hlásil z devítky, podrobněji jsem psala už víckrát níže, třeba Ondrovi. Zdravím Tě a budu ráda, když dáš vědět, jak jsi dopadnul.

  30. Zdravím jsem v prvním ročníku na elektrotechnika která mě vůbec nebaví a nejde mi to už teď vím že jsem se ve výběru střední školy spletl ale bojím se že mi to moji rodiče nedovolí navíc teď jsem na učením oboru a chtěl bych na maturitní škola na kterou chci přestoupit je maturitní gatsronomie už jsem se tam hlásil v prvním kole a dostal jsem se však poté jsem zvolil elektro které mě teď vůbec nebaví jsem často v depresích a vím že to bude znít asi slabě ale už nevím co dělat rodiče mi řekli že si o tom promluvíme v pololetí které se blíží a já bych rád psal znovu přijímačky na gastronomii znám tam všechny učitele chodí tam moje sestra s všichni jsou tam milý vím že už jste o tom něco psala ale chci se stejně zeptat je možné napsat je znovu a mám to říct své škole teď nebo potom ? Jaké mám napsat známky na přihlášku a jak celkově postupovat prosím poraďte jinak velmi užitečný článek je super že tu pro nás jste předem děkuji za návod a rady.

    1. Ahoj Ondro,
      děkuji Ti za dotaz. Je dobře, že svoji situaci řešíš a když Tě to nebaví, chceš to zkusit jinde. Rodiče Tě určitě podpoří, když jim řekneš, že se ve škole trápíš, a navíc už víš, kam bys chtěl jít. Postupovat u přijímaček budeš stejně jako v 9. třídě ZŠ. Stejně také vyplníš přihlášku (známky z 8. a 1. pol. 9. třídy ZŠ). V současné škole zatím nic říkat nemusíš, až budeš mít po přijímačkách a odevzdáš zápisový lístek (ten dostaneš na žádost na krajském úřadě dle Tvého místa bydliště), teprve potom oznámíš na současné škole, že přestupuješ a požádáš o ukončení studia. Přeji hodně štěstí, ať jsi u přijímaček úspěšný!

      1. Děkuji moc za odpověď Ještě se chci zeptat je možné že mi moje současná škola přestup nedovolí? Vím že je to asi blbá otázka ale pro jistotu

        1. Ahoj Ondro, současná škola Ti přestup zakázat nemůže, jen pozor na případnou pokutu za předčasné ukončení studia, kterou bys mohl zaplatit, jestli studuješ na soukromé škole.

  31. Dobrý den, můj syn se bohužel nedostal na vybrané školy ( gymnázium, pedagogická škola) , proto nastoupil na soukromou obchodní akademii , ale moc se mu tam nelíbí. Je možnost znovu v dalším roce podstoupit přijímací řízení na tyto školy? A jak bychom měly postupovat? Díky

  32. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Můj kamarád je v prvním ročníku na střední škole, ale není s ní spokojený a chtěl by přestoupit na jinou, kde dělal přijímací řízení,ale bohužel kvůli vysvědčení z 9. ročníku se nedostal. V průběhu letošního podzimu poslat žádost o přestup na školu kam původně chtěl jít. Reditelka této školy jim ovšem žádost zamítla z důvodu zákona českého 561/2004 SB, §60, že není možné přestoupit na jinou školu v 1. ročníku střední školy bez přijímacího řízení. Pokud by chtěl ovšem studovat na této škole musel by znovu dělat přijímací řízení do 1. ročníku následujícího roku 2023. Proto bych se chtěla zeptat zda je možné dát nějaké odvolání proti jejímu zamítnutí nebo zda jde vůbec přestoupit na jinou střední školu z prvního ročníku a co by měl kdyžtak dělat. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

    1. Ahoj Jasmíno,
      děkuji za dotaz. Přestup obvykle legislativně možný je (záleží taky na oborech, mezi kterými chce kamarád přestupovat), ale je na řediteli/ce školy, jestli ho povolí. Jestli tedy kamarádovi nevyhověla, asi k tomu bude mít nějaký důvod. Odvolání podat kamarád může, posoudí ho příslušný krajský úřad, ale jestli není ve stávající škole spokojený, jistější budou nové přijímačky do 1. ročníku. V tom případě bude postupovat stejně jako v 9. třídě. Zdravím a budu ráda, když dáš vědět, jak kamarád dopadl.

  33. Dobrý den, prosím Vás chci se jen pozeptat kde bych našla formulář na ukončení střední školy. Bylo mi řečeno, že si to někde na internetu stáhnu, ale nepodařilo se mi to ještě někde objevit. Děkuji za případnou pomoc s odkazem na ten formulář o ukončení studia S pozdravem Dominika

  34. Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Dcera je nyní v 1.ročníku SŠ, bohužel jí příliš nesedí styl výuky a chování některých učitelů, navíc nemá ve třídě žádnou kamarádku. Na ZŠ měla samé 1, nyní přinese i 4 (ČJ, MA), odborné předměty jí na SŠ jdou. Na ZŠ měla i spoustu kamarádů. Ve škole není šťastná a při rozmluvě o změně školy mi odpoví, že to ty 4roky přetrpí. Nechci, aby 4 roky trpěla a při změně školy bych ji podporovala. Můj dotaz tedy zní: je možné, že je to jen dočasný stav a v následujících měsících může dojít ke změně k lepšímu nebo je lepší zkusit změnit školu? Předem Vám děkuji za odpověď .

    1. Milá Markéto,
      děkuji za dotaz a důvěru. I když se snažím pomáhat hlavně s formální stránkou přestupu, k Vašemu dotazu bych uvedla následující. Přestup ze základní na střední školu bývá pro děti náročné období. Kromě nového prostředí si musí zvyknout na nové spolužáky, učitele, styl výuky. Objem učiva je mnohem větší a tempo výuky se zásadně liší od výuky na základní škole a chvíli trvá, než se s tím děti srovnají. Kromě toho procházejí děti bouřlivým vývojovým obdobím plným silných emocionálních zvratů, které je někdy může i zásadně paralyzovat, což může mít na jejich adaptaci na střední škole také obrovský vliv. Co se týče vztahů mezi dětmi ve třídě, možná je ještě brzo na to dělat závěry, jak dcera zapadla do kolektivu. Ohledně přístupu vyučujících, bohužel, nevím, co konkrétně máte na mysli, ale prostředí střední školy nemusí být tak rodinné jako na základce (zvlášť v 1. ročníku, ve kterém se nastavují hranice), ale většinou se postupně atmosféra trošku uvolní, ale toto je těžké soudit, neznám podrobnosti toho, co se dceři nebílí. Důležité je, jestli ji obor baví a jestli i přes určitý diskomfort chce ve studiu pokračovat. Když jí budete chtít pomoci, můžete jí nabídnout, že se společně podíváte třeba na Altas školství nebo na Infoabsolvent, jestli jsou ve vašem okolí jiné školy, které nabízejí stejný obor (předpokládám, že obor ji baví a měnit ho nechce) a potom se přímo v daných školách zeptáte na možnost přestupu. Je totiž možné, že i když ji ve změně školy podpoříte, nemusíte pro ni najít na jiné škole volné místo. Jestli Vám některá škola vyjde vstříc a přestup by dceři umožnila, bude pak už jen na ní, jestli se pro přestup rozhodne, nebo zůstane v současné škole. Kdybyste místo pro přestup nenašly nebo se dcera rozhodne na současné škole zatím zůstat a situace se nezlepší, můžete přestup zkusit od 2. ročníku. Do té doby jí buďte oporou, ale do ničeho ji nenuťte, důležité je, aby věděla, že stojíte za ní a že jí plně důvěřujete.

  35. Zdravím, jsem na SŠ, obor dopravní prostředky. Od 2. ročníku mám vyznamenání, ovšem jsem už ve třetím, a tak nějak podvědomě tuším od 2. ročníku, že ta škola není pro mě. Musím se do učení nutit a myslím si, že obor nemá budoucnost. Doma jsem si před začátkem školního roku začínal zkoušet programovat a myslím, že je to to, co mě baví. Chtěl bych tedy přestoupit na IT školu, ale chtěl bych se zeptat zda to má cenu a jestli bych vůbec měl šanci na přijetí.

  36. Dobrý den, jsem v prvním ročníku SŠ obor IT. Trápím se tam, protože vím, že mě to nebaví a nemám v tom zájem. Výběr střední školy jsem možná podcenila nebo jsem spíš přecenila svoje schopnosti. Nicméně lituji toho strašně moc, furt si nadávám, že jsem blbá, že jsem si zkazila život. Chci na vysokou a vím, že oboru IT se nikdy věnovat nechci. Není to nic pro mě, nezvládám to, nemám moc dobré známky a rodiče na mě tlačí, že si to musím opravit, že nemůžu mít 4, 5, ale já na ty předměty nemám, nic mi to neříká a je mi jasné, že pokud už teď vím, že to bylo nejhorší rozhodnutí mého života, tak už to lepší nebude, naopak jen horší.
    Uvažuji o přestupu, ale bojím se to říct rodičům, protože jejich názor je takový, že už jsem si to vybrala a ty 4 roky tam budu, ale pokud mi to nic neříká, tak mám strach, že bych ani maturitu neudělala.
    Vůbec nevím, jak jim vysvětlit, že jsem udělala chybu a že se trápím, ale v přestupu vidím možnost, že by to mohlo být všechno lepší.
    Svěřila jsem se s tím svojí učitelce ze základky, které věřím a ta se vyjádřila tak, ať to rodičům řeknu a přestoupím. Motivuje mě k tomu to opravdu udělat.
    Buďto bych chtěla obchodní akademii nebo možná gympl, ale moji rodiče jsou proti gymplu, takže kdyby už mi to dovolili, tak maximálně ta obchodka.
    Vím, že bych se měla rozhodnout rychle, abych kdyžtak mohla nastoupit mezi první ročník a nemusela bych toho tolik dohánět, ale vím, že tohle je velké rozhodnutí a nejsem rozhodnutá, že opravdu chci přestoupit, ale myslím si, že to je to nejlepší, co pro sebe teď můžu udělat, pokud chci vidět smysl v mém studiu.
    Jestli jsem v něčem rozhodnutá, tak v tom, že byla opravdu chyba zvolit obor IT a průmyslovou školu obecně.

    1. Milá Natálie,
      vím, že Tvoje situace není jednoduchá, ale snaž se to řešit v klidu a nic si nevyčítat, škola se dá změnit, ať už přestupem nebo novými přijímačkami, ale rozhodně to není něco, kvůli čemu by ses měla tolik stresovat. V tuto chvíli se snaž opravdu dobře se zamyslet nad tím, jestli IT skutečně není obor pro Tebe a jaký jiný obor by se Ti líbil, aby Tvůj další výběr byl co nejlepší. Zkus si třeba nějaké on-line testy osobnosti zdarma (Profitest, Test osobnosti, Osobnostní test), díky kterým bys mohla lépe vyhodnotit, co by pro Tebe bylo vhodné, nebo zajdi do pedagogicko-psychologické poradny v Tvém okolí, tam Ti s výběrem oboru pomůžou. Jestli jsi ale už rozhodnutá pro obchodku, podívej se na www nějaké školy (např. zde), která tento obor nabízí, abys věděla, co vlastně na obchodce budeš studovat (abys později nezjistila, že Tě nebaví ani předměty tam). Až budeš mít jasno, kam bys chtěla přestoupit, zavolej do nové školy a zeptej se, jestli bys mohla přestoupit, odkdy a za jakých podmínek. Jestli Ti škola vyjde vstříc, máš napůl vyhráno, jestli ne, můžeš oslovit jinou školu nebo na jaře zkusit znovu přijímačky do prváku. Teprve potom to řekni rodičům, protože jestli Ti přestup nebude umožněn, zbytečně to s nimi budeš řešit a pak třeba zjistíte, že to stejně nejde. Potom si tedy promluv s rodiči, vysvětli jim rozumně, že Tě to nebaví, z jakých důvodů a že bys chtěla studovat něco jiného. Rovnou jim řekni jaký obor a co by se pro změnu oboru muselo udělat (tzn. přestup nebo nové přijímačky). Hlavně se neboj, nic strašného se neděje. Když se dobře připravíš, zjistíš, co je potřeba pro změnu školy udělat, rodiče Tě určitě pochopí. Kdybys ještě potřebovala s něčím poradit, napiš, nějaké dobré řešení se dá vždy najít. Přeji Ti hodně štěstí a dej vědět, jak to dopadlo.

  37. Dobrý den, jsem v prvním ročníku na gymnáziu a začíná mi docházet že to asi nebude nic pro mě. Myslíte že je reálný přestup na Konzervatoř (herectví)? Lidi kolem mě (rodina, kamarádi, atd..) mi vždycky říkali ať jdu na konzervu, že na to mám talent a podobně. Dost jsem začal tedy zvažovat přihlášku právě na konzervatoř, ale nakonec jsem se nemohl rozhodnout (asi jsem se bál se přihlásit), tak jsem se ani přihlásit nestihl, napsal jsem tedy na přihlášku dvě gymnázia, což byla moje druhá volba. Vůbec jsem neřešil střední školu když jsem chodil ještě na základku, tak my to bylo fuk, ale hned první týden jsem začal litovat že jsem se nepřihlásil na hereckou, která by mě opravdu bavila . Proto se chci zeptat jak by tento přestup mohl vypadat a jestli by byl vůbec možný, jestli bych musel opakovat prvák atd… Předem děkuji za odpověď 😀

  38. Dobrý den píšu ještě jednou s dotazem komu mám dát vědět první řediteli současné školy nebo nejdřív ten pohovor a kde vezmu papír se žádostí o přestup a co vše další vím že to zní špatně když to tam mám napsané ale mohla by jste mi to prosím popsat kde to vzít a co jak udělat i za sebou děkuji

  39. Dobrý den jsem v prvním ročníku na SŠ a chtěl bych asi přestoupit už mám i vybráno ale nevím jak přesně na to co napsat řediteli té školy a kde vezmu ten formulář s žádostí o přestup a další věci ? Budu ještě něco potřebovat prosím poraďte
    Předem děkuji
    S pozdravem
    Kuba

  40. Dobrý den jsem v prvním ročníku na učebním oboru a zjistil jsem že to úplně není můj obor a tak bych chtěl přestoupit na jiný učební obor na jiné škole ale nevím jak se to dělá a co vše pro to musím udělat kde to říct kam napsat atd doufám že mi odepíšete a poradíte mi kroky jak na to děkuji

    1. Ahoj Kubo,
      návod, jak postupovat při přestupu na jinou školu, je uvedený v tomto článku, tak na to mrkni a kdyby Ti něco nebylo jasné, tak určitě napiš. Hodně štěstí!

  41. Dobrý den chtěl bych z oboru na SPŠS kde jsem v učebním oboru a zjistil jsem že mě to tam nebaví a nejde chtěl bych přestoupit ale nevím kde se zeptat a kde bych musel napsat a co vše udělat prosím myslíte že by jste mi napsala postup jak na to děkuju

    1. Ahoj Viléme,
      vyber si učební obor, který by Tě bavil, a potom postupuj podle návodu uvedeného v článku o přestupu na jinou střední školu, určitě to zvládneš a kdyby sis nevěděl rady, klidně znovu napiš!

      1. Děkuji za odpověď chci se jen přesněji zeptat kde vezmu ten papír se žádostí o přestup a co napsat řediteli a komu to dřív říct řediteli mé současné nebo tam kam chci přestoupit a jak mám prostě přijít k řediteli a říct chci přestoupit prosím poraďte

  42. Dobrý den. Syn je teď ve 2 ročníku střední elektronické školy obor IT, první ročník zvládl bych řekla bez problémů, na vysvědčení měl čtyři trojky. Teď ve druhé ročníku přišel s tím, že ho obor nebaví a ,že ho nezvládá tak jak by měl. Jeho představa je přejít na jinou střední školu, kde nebudou technické předměty, mluví o obchodní akademii. Na školu chce přejít až příští školní rok v září do prvního ročníku, tady na té škole chce ročník dokončit, nechce přecházet do rozjetého ročníku z důvodu obavy, že se nechytne. Chci se zeptat, jestli je nutnost dělat přijímací zkoušky na novou školu a jak postupovat. Děkuji za odpověď Gábina

  43. Dobrý den jsem v prvním ročníku na SŠ a možná bych chtěl příští rok psát přijímačky znovu chci se zeptat je to možné a kde vezmu přihlášku a odkud známky atd děkuji předem za odpovědi

  44. Dobrý den, mám otazku jestli jde prestoupit z grafickyho designu na IT nebo cestovní ruch. Jsem ve prvním ročníku a nedostala jsem se z příjmaček na IT

  45. Dobrý den.
    Mám syna, který je v 1.rocniku na stredni skole obor truhlar,kde prijimacky nebyly. A chtel by prestoupit na jinou skolu,ktera se zabyva IT,jelikoz ho truhlářství nebavi.
    Jake jsou tedy moznosti a jak mame postupovat?
    Dekuji a hezký den

  46. Dobrý den, jsem momentálně v prvním rocniku na učebnim oboru a chtěl bych přestoupit na jinou školu a obor s maturitou, normálně si napsat přijímačky v dubnu s ostatními uchazeči. Je to možné a co pro změnu školy musím udelat? Předem moc děkuji za odpověď.

    1. Ahoj Maty,
      příští rok můžeš znovu zkusit přijímací zkoušky na jakýkoliv obor, který si vybereš. Bude to stejné jako letos. Níže jsem psala podrobněji třeba Jůlii, jak postupovat, když chceš znovu dělat přijímačky, tak na to mrkni. Až budeš mít příští rok po přijímačkách a odevzdáš zápisový lístek, oznámíš ve stávající škole, že budeš končit a na dalším postupu už se domluvíš přímo ve škole.

  47. Dobrý den, dcera letos v září nastoupila do druhé ročníku hotelové školy, aktuálně ale hledáme školu pro přestup. Zvolený obor se jí nelíbí a nechce ve studiu hotelnictví dále pokračovat. Chtěla by obor více kreativní (krejčí, aranžér, zahradník). Jenže teď nikde místo není. Poradíte jak postupovat, protože kromě neustálého obvolávání vytipovaných škol už vážně nevím. Děkuji

  48. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s psaním příjímaček ze střední školy na jinou střední školu. Nastupuji po prázdninách do prvního ročníku střední školy, ale už teď jsem si jistá, že to není škola, kterou bych chtěla studovat. Myslela jsem si, že bych udělala v dubnu přijímačky znovu, ale nejsem si jistá, jestli to tak můžu udělat. Pokud to jde, jak bych sehnala zápisový lístek atd.?

    1. Milá Jůlie,
      přijímací zkoušky určitě můžeš příští rok dělat znovu, pokud se tak rozhodneš, budeš postupovat stejně jako letos. Přihlášku si můžeš stáhnout třeba ZDE. Do přihlášky mimo jiné vyplníš známky z 8. a 9. třídy a necháš potvrdit na základce, kterou jsi navštěvovala, nebo k přihlášce přiložíš úředně ověřené kopie vysvědčení z 8. a 9. třídy ZŠ (jestli z nějakého důvodu nechceš nebo nemůžeš ZŠ navštívit). Zápisový lístek Ti vydá na žádost krajský úřad příslušný dle místa Tvého trvalého bydliště. Jestli jsi už zletilá (bylo Ti 18), podáš si žádost o zápisový lístek sama, jestli ne, žádost za Tebe podává zákonný zástupce (rodiče).

  49. Dobrý den, dcera by měla letos nastoupit do 4.,tedy závěrečného ročníku střední školy, obor Hotelnictví. V průběhu minulého školního roku měla velkou absenci z důvodu nemoci. Ročník ukončila s tím, že teď koncem srpna má doklasifikaci ze dvou předmětů. Dcera je ale na škole velmi nešťastná, má obavy, že nedokáže splnit doklasifikace. Jaká existuje teď reálná možnost přestupu na jinou školu, případě na jiný obor, klidně i s výučním listem.

    1. Milá Heleno,
      záleží na tom, na jaký obor by chtěla dcera přestoupit. V jejím případě by mohl být snadný přestup na obor vzdělání kuchař číšník, ale jedná se tedy o obor učební. Na tento obor by mohli dceru přijmout rovnou do 3. závěrečného ročníku. Jestli ji ale nebaví obor hotelnictví, bude asi lepší zkusit vybrat jiný učební obor a potom se může stát, že kvůli větší rozdílnosti oborů ji do 3. ročníku nepřijmou a bude muset opakovat druhák.
      Přestup na jiný maturitní obor vzdělání není nereálný, ale rozdílové zkoušky můžou být dost náročné. Také je pravděpodobné, že by dcera v případě přestupu na hodně rozdílný maturitní obor musela opakovat kvůli nedokončené klasifikaci 3. ročník nebo dokonce nastoupit do druháku. Zvažte, jestli nebude pro dceru kdyžtak lepší zopakovat 3. ročník na hotelnictví (když nezvládne doklasifikaci) a dokončit studium na této škole. Když přezkoušení zvládne, bude moci pokračovat rovnou ve čtvrťáku. Záleží samozřejmě také na tom, proč se dcera trápí. Jestli ji opravdu obor tolik nebaví nebo jestli i přes veškerou snahu školu nezvládá. Byla by škoda zahodit 3 roky studia, navíc obor hotelnictví je velmi univerzální a je z něho široké uplatnění, ale jestli má reálnou obavu z toho, že by nezvládla i maturitní zkoušku, asi nemá smysl ve studiu pokračovat nebo přestupovat na jiný maturitní obor, a východiskem tedy bude přestup na obor učební.
      Proto tedy v první řadě zvažte, jestli opravdu není v jejich silách dodělat obor hotelnictví. I když ji např. nebaví, k jeho dokončení už jí zbývá jen jeden rok (když zvládne opravky), pak si případnou jinou specializaci může udělat na zkráceném (nebo dálkovém) středoškolském studiu pro žáky s dokončeným středoškolským vzděláním, na VOŠ nebo VŠ.
      Jestli se rozhodnete pro přestup, hned kontaktujte vedení školy, na kterou by chtěla dcera nastoupit. Jedině tam vám řeknou, jestli je přestup možný a za jakých podmínek. Každopádně si myslím, že když hned zavoláte do požadované školy, přestup (ale tedy spíš na učební obor, i když zkusit můžete i maturitní) je reálný ještě od začátku nového školního roku. Přeji hodně štěstí při řešení této složité situace a budu ráda, když mi napíšete, jak jste ji nakonec s dcerou zvládly.

  50. Zdravím. Zvažuji přestup z technické školy (elektrotechnika) na uměleckou (grafický design). Důvodem je, že mě dosavadní obor absolutně nebaví, ani nenaplňuje. Výběr jsem podcenil a taky jsem podlehl snaze rodičů mít ze mě spíš technického člověka, než umělce. Vzhleden ale k obrovské rozdílovosti předmětu mám ale obavy. Když pominu to, že na škole nemusí mít ani volné místo se asi nejvíc bojím rozdílových zkoušek. Vzhledem k tomu, že teď v září bych měl nastupovat do 2. ročníku a nechci na nové škole začínat od 1. se budu muset vyrovnat znalostmi žáky ve 2. ročníku na umělecké. To opravdu nevím jak taková rozdílová zkouška musí být těžká. Mohla byste mi dát nějakou radu na co se připravit, popř. jestli je to vůbec dobrý nápad? Předem děkuju za odověď.

      1. Dobrý den, chci se zeptat na přechod z obchodní akademie opět na oa akorát do jiného města. Nejsem si moc jistá a o přechodu přemýšlím jen pár dní a bojím se že šlápnu vedle nebo že bude přestup až moc komplikovaný a pak třeba zjistím že to nebyla správná volba. Jak říkám je to opět obchodka takže o obor asi ani tak nejde. Jen doufám že nebudu muset dělat žádné zkoušky protože to by to pro mě zkomplikovalo. Mám se o tom pobavit s výchovným poradcem jestli je to dobrý nápad kvůli kterým důvodům chci přestoupit? Přijde mi že mezi spolužáky moc nezapadám ale o to moc nejde, spíš jsem si s druhým městem bližší a navíc tam mám tréninky takže problém je s tím přejížděním z jednoho do druhého města.

        1. Ahoj Verčo,
          přestup z obchodky na obchodku možný je. O důvodech přestupu si s výchovným poradcem klidně promluv, mohlo by Ti to v rozhodování, jestli se do toho pustit, pomoci. Co se týče rozdílových zkoušek, ředitel/ka nové školy Ti je může nařídit, i když přestupuješ na stejný obor, to záleží pouze na něm/ní. Nutnost rozdílovek zjistíš jedině tak, že se na ně v nové škole zeptáš. Každopádně si nejprve pořádně ujasni důvody, kvůli kterým chceš přestupovat, ať Tě v nové škole nepotká stejná situace.

  51. Dobrý den, mohl bych se prosím zeptat, co když jsem si podal přihlášku na první střední školu, kterou jsem si vybral, ale teď o prázdninách jsem zjistil, že bych chtěl spíše na tu druhou. Přijímačky jsem udělal na obě dvě školy. Jenom by mě zajímalo, jestli to třeba nějak ještě jde jít na tu druhou?

    1. ahoj, prosím tě mám stejný problém, jen jsem na to přišla až teď a mám 14 dní do konce prázdnin. jak se ti to povedlo vyřešit a co jsi řešil? jestli se tě můžu zeptat.. děkuji

      1. Ahoj Martino,
        ať už se Honzovi situace podařila vyřešit nebo ne, Ty máš nejspíš přihlášky na jiné školy, takže jestli chceš zkusit ještě školu změnit, musíš stejně oslovit školu, do které chceš přestoupit a uvidíš, jestli Ti vyhoví. Proto, jestli máš o změnu školy opravdu zájem, hned tam zavolej a zkus se domluvit na přestupu, jak jsem psala Honzovi.

  52. Dobrý den .
    Já bych se chtěla zeptat ohledně přestupu na jinou školu , stejný obor . Momentálně jsem dodělala obor ošetřovatel na jedné škole a chtěla jsem na stejnou školu na obor prakticka sestra . Bohužel přihlášku na školu jsem podala až na druhy termín (rozhodla jsem se bohužel pozdě ) a nebyla jsem přijata z důvodu kapacity . Takže jsem si podala přihlášku na stejný obor akorát jiná škola .
    Chtěla bych v průběhu přestoupit na školu , na které jsem už byla a chtěla bych tam jít znovu .
    Kdy je nejlepší podat žádost o přestup ?
    Chtěla bych co nejdříve to jde .
    Myslíte , ze jako důvody stačí to , je jsem se školou byla moc spokojena , ze bych chtěla na tu školu skrze kolektiv učitelů ? Známky jsem tam měla pěkné , oproti základní škole . Opravdu jsem jsem se tam sama našla . Mám moc rada tu školu . Chodila jsem tam rada a proto bych chtěla přestoupit zpátky . Vedení školy o tom už ví, ze bych chtěla přestoupit k nim zpátky .
    Ještě k tomu když jsem podávala přihlášku na školu , kde jsem soucastne přijata se mi nelíbilo už jen když jsem tam byla na přijímacích zkouškách . A po komunikaci s vedením se mi tam nechce . Celkové škola na mě neudělala dobrý dojem .
    Na internetu už jsem se snažila hledat informace ohledně přestupu . Proto se bojím , ze bych měla mít asi vážnější důvody pro přestup .
    Předem děkuji za odpověď .
    Simona

  53. Dobrý den, syn je na střední škole v prvním ročníku a povedly se mu talentové zkoušky na jinou školu, kam od září nastoupí. Jakým způsobem musí informovat současnou školu, existuje nějaký formulář pro ukončení studia z tohoto důvodu?

  54. Dobrý den, chci přestoupit na jinou školu, důvodů je více. Jeden z důvodů je 5 z matematiky a dalším důvodem je, že škola, na které jsem teď mě nebaví.. Momentálně jsem ve druháku, myslíte že by bylo možné přestoupit jinam? Na úplně jiný obor

    1. Ahoj Maty,
      o přestup se určitě můžeš alespoň pokusit. I přestup na zcela jiný obor je legislativně možný, ale NENÍ povinností “nové” školy Ti vyjít vstříc a přestup povolit. Předpokládám ale, že jestli budeš chtít přestoupit na jiný a hodně odlišný obor, budeš muset dělat rozdílovky a kvůli nedostatečné z matiky je dost pravděpodobné, že i kdyby Tě nová škola přijala, budeš muset opakovat minimálně druhý ročník (záleží taky na známkách z ostatních předmětů). Každopádně jestli jsi o tom, že chceš přestoupit opravdu přesvědčený a máš již vybraný obor, který Tě bude bavit, oslov vedení “nové” školy a zeptej se na možnost a podmínky přestupu přímo tam.

  55. Dobrý den, paní Zirnsáková,
    úspěšně jsem složila rozdílové zkoušky a přestupuji na jinou střední školu od 1. 9. 2022. Nyní mám napsat na stávající školu Oznámení o přestupu na jinou školu. Mohla byste mi poradit, co by takové oznámení mělo obsahovat, popř. jestli je na něj nějaký vzor? Děkuji za odpověď.

    1. Ahoj Věrko,
      moc gratuluji k úspěšným rozdílovkám a přeji, ať se Ti v nové škole líbí! Oznámení o přestupu na jinou školu najdeš na www jiných škol, můžeš použít např. toto a upravit si ho podle parametrů Tvojí školy.

  56. Dobrý den, jsem ve 3.ročníku na SŠ obor obchodní akademie. Bohužel mám se školou velké problémy co se týče absence, známek, učitelů i spolužáků a chtěla bych přestoupit na jinou školu a to nejlépe na dálkové studium nějaké soukromé školy.
    Chtěla jsem se zeptat, jak bych měla pokračovat, vzhledem k tomu, že jsem z hodně předmětu neklasifikována, tak nevím zda budu muset nejdříve dokončit 3. ročník a udělat reparáty či je možnost přejít na jinou školu i přes to, že jsem nedodělala 3.ročník. Nejsem momentálně ani psychicky schopna školu na které jsem dodělat.
    Také jsem se chtěla zeptat, zda nemáte nějaké doporučení na dobré školy s dálkovou výukou.
    Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  57. Dobrý den, nevím koho jiného bych se zeptala a na internetu to nemůžu najít. Na vysvědčení asi budu mít z dvou předmětů nehodnoceno, a budu muset na konci srpna dělat doklasifikaci. Chci ale přestoupit na jinou školu, a chci tu školu oslovit už na konci června a žádat o přestup už na konci června. Chci se zeptat jestli to můžu udělat i přesto, že budu mít na vysvědčení ze dvou předmětů nehodnoceno? Na doklasifikaci půjdu na konci srpna. Jestli to není problém? Nebo musím se žádostí počkat až budu mít doklasifikováno-tedy do konce srpna? Jsem na střední škole. Děkuji.

    1. Milá Bětko,
      děkuji za dotaz a za důvěru. Doklasifikace v srpnu není teoreticky problém. Záleží ale na tom, jestli Ti nová škola za těchto podmínek přestup povolí a jestli ano, jestli kvůli doklasifikaci nebudeš muset opakovat ročník. Novou školu kontaktuj hned, nečekej na konec června a informuj se, jestli je přestup možný a za jakých podmínek. Když Ti přestup nepovolí, můžeš zkusit oslovit jinou školu.

  58. Dobrý den, chtěl bych se zeptat nastoupila jsem na SŠ a obor jezdec a chovatel koní jsem
    v prvním ročníku, ráda bych se tomuto oboru věnovala aji nadále ale bohužel tady mám ve dvou předmětech u stejného učitele veliké problémy jak bych měla postupovat při žádosti na přestup na jinou SŠ ve stejném oboru ?

  59. Dobrý den, chci se zeptat, když na školu na kterou chci přestoupit nemají volné místo tak není už žádná další možnost se tam dostat? Jak to bude s vysvědčením, když půjdu zase do 1. ročníku? Budu překládat vysvědčení ze střední za obě dvě pololetí, nebo ze ZŠ? Co když podle mých známek na vysvědčení ze ZŠ nebudou spokojení a nebudou mě chtít přijmout?

    1. Ahoj Nikolo,
      jestli Ti vedení školy řeklo, že nemůžeš přestoupit kvůli tomu, že ve škole není volné místo, tak v této škole a na tomto oboru už tento rok jinou šanci nemáš a jestli o obor v dané škole budeš mít dál zájem, budeš muset dělat příští rok znovu přijímačky. Ještě můžeš zkusit najít jinou školu, která stejný obor nabízí, a poprosit o přestup tam. V případě přijímacích zkoušek příští rok budeš postupovat jako v 9. třídě ZŠ. Na přihlášku uvedeš známky z 8. a 9. třídy ZŠ (přihlášku necháš potvrdit na ZŠ), známky ze střední uvádět nebudeš. Jestli známky ze ZŠ nejsou nejlepší, budeš muset body nahnat na jednotných přijímačkách, některé střední školy přidělují body i za další aktivity (podmínky pro přijetí zveřejní SŠ na svých www nejpozději 31. ledna 2023), třeba by nějaká Tvoje zájmová činnost přispěla k celkovému lepšímu bodovému hodnocení. Jestli se jedná o učňovský obor a škola přijímá pouze na základě známek ze ZŠ, nedá se nic dělat, budeš muset doufat, že Tvůj prospěch ze ZŠ bude pro přijetí stačit.

  60. Dobrý den, budu moc vděčná za odpověď. Mám několik otázek.
    1) Když chci přestupovat na stejný obor na jinou školu, musím dělat rozdílovky? (kupříkladu kdybych studovala určitý obor na škole v Brně a chtěla bych na stejný obor na škole v Praze)
    2) Na stránkách té školy na kterou chci přestoupit je dokument “žádost o přijetí do vyššího ročníku” . Nejdřív mám požádat ředitelku té školy o schůzku nebo vyplnit tento dokument a zaslat jí ho? Popřípadě co s ním mám dělat?
    3) Dá se přestup řešit a domlouvat i během letních prázdnin nebo musí být vyřešený do konce školního roku?
    4) Nevíte jako dlouho zhruba řešení přestupu trvá?
    5) Musím mít souhlas a povolení ředitele mé současné školy k přestupu?
    Velice děkuji.

  61. Dobrý den.
    Dcera dělala přijímací zkoušky na předškolní a mimoškolní pedagogiku. Bohužel se na tuto školu nedostala. Učení ji míč nevabavilo, ale zabrala až v deváté třídě. Známky si zlepšila, ale na přijetí to nestačilo. Proto jsme vybrali učiliště, aby do nějaké školy nastoupila. Práce s dětmi se ale vzdát nechce a proto by to ráda zkusila příští rok. Poradíte mi prosím jak nejlépe postupovat? A pokud by musela příští rok opět dělat přijímací a talentové zkoušky, které známky se do přijímacích zkoušek počítají, když bude mít za sebou skoro celý první ročník učiliště.
    Za odpověď předem moc děkuji.

  62. Dobrý den, v září jsem nastoupila do 1. Ročníku na střední zdravotnické škole, ale zjistila jsem, že to není nic pro mě. Byl by možný přestup na gymnázium? A kdy je nejlepší začíta takové věci řešit?

  63. Dobrý den,
    mám prosím dotaz od mé dcery, která studuje druhým rokem na SŠ Předškolní a mimoškolní pedagogika. Nyní se rozhodla, že by chtěla změnit školu i obor. Je možné, aby přestoupila od nového školního roku na čtyřleté gymnázium nebo popřípadě i jinou SŠ a pokračovala ve studiu od 3.ročníku? Nebo je spíše pravděpodobné, že by musela začít od začátku, od 1.ročníku?
    Děkuji za odpověď

  64. Dobry den,dcera se dostala na dvě školy na lyceum a gymnazium.Zapisovy listek jsem.po dlouhém vahani dala na lyceum.Ted o víkendu, ale jsme nad tím.znovu přemýšleli a ruzne hledali informace a radili se a zjistili jsme,ze by pro dceru bylo gymnazium.lepsi,aby se dostala na vysokou školu jednou,kterou by chtela. Udelali jsme chybu.Existuje nějaká možnost,ze by se to dalo jeste zmenit?Nebo už to nejde vůbec? Predem Vam.moc dekuji.

  65. Dobrý den, jsem v 1 ročníku na SŠ technické a zjistila jsem že jsem při výběru školy udělala chybu. Původně jsem chtěla konzervatoř. Je u konzervatoří také možný přestup, nebo další rok udělat klasický talentovky. Děkuji za odpověď.

  66. Dobrý den,
    prosím Vás o informaci: syn se dostal na soukromé šestileté gymnázium, ale bohužel nebyl přijat na státní šestileté, které jsme preferovali (rozdíl pouze několika míst). Je možné absolvovat dva roky soukromého šestiletého gymnázia a pak se hlásit na státní čtyřleté gymnázium? S absolvováním přijímaček počítáme, jen se chci zeptat, zdali není nějaké legislativní omezení, které by to vylučovalo. Raději se ptám, abych rozhodnutím jít na soukromé šestileté gymnázium nevyloučila za dva roky možnost hlásit se na čtyřleté gymnázium.
    Děkuji Vám za Vaši odpověď!

  67. Studuji na Obchodní akademii v 1. ročníku. Tento rok jsem dělala přijímací zkoušky na gymnázium. Byla jsem přijata. Bohužel na gymnázium, kam bych dojížděla hodinu. Přemýšlím, zda je to dobrý nápad. Nevím, zda by byl dodatečně možný přestup na jiné gymnázium blíž k domovu (tam jsem přijímací zkoušky nedělala). Když už jsem odevzdala zápisový lístek, zůstávám stále studentem současné školy (OA) do září? Mohu si to ještě rozmyslet a zůstat na původní škole? Nebo už musím nastoupit na novou školu? Děkuji za odpověď.

  68. Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Nedostala jsem se ani na jednu SŠ, ani po odvolání. Od září bych nastoupila na obchodní akademii, která otevírá 2. kolo. Tak trochu jsem ale zjistila, že bych chtěla studovat policejní školu. Buď bych udělala přijímačky, protože nevím, jestli mají volné kapacity na přestup. Jak je to s vysvědčením? Musím jit na svoji základku, aby mi potvrdili vysvědčení a ukončení ZŠ? nebo se posílá i vysvědčení z 1. pololetí střední školy? Děkuji za odpověď.

  69. Dobrý den, dcera dělala přijímací zkoušky na anglické gymnázium, kam nebyla přijata z důvodů kapacity (10 pod čarou). Je přijata na druhou školu, kde skončila 6. Je možné požádat ředitele gymnázia o přestup – na jiný obor (ekonomický), když na stejně škole (obor jazyky) složila úspěšné zkoušky, jen z důvodů kapacity nebyla přijata? Podle výsledků by byla na ekonomickem oboru 15. Jak eventuelně postupovat? Děkuji Linda

      1. Moc Vám děkuji, schůzku máme již domluvenou. Děkuji moc za tyto stránky. Přehledné a opravdu pomohou bezradným rodičům a dětem. Díky

  70. V srpnu tohoto roku mám v plánu se s dcerou stěhovat na Severní Moravu. Chtěla bych se informovat ohledně přestupu na českou školu konkrétně na odbor Laboratorní asistent.

    Dcera bude mít sedmnáct let a ukončí první ročník odboru Zdravotnícky laborant na Slovensku v Strednej zdravotníckej škole Celestíny Šimurkovej v Trenčíne.

    V chemii dosahuje nadprůměrných výsledků a školu i atletický klub reprezentuje v chůzi a vytrvalostním běhu.
    Jsou nutné rozdílové zkoušky, když se jedná o obdobní odbor?

    Byl by přestup možný? Co by bylo všechno k tomu potřebné?

    Děkuji za skorou odpověď.

  71. Dobrý den,
    chtěl bych se vás prosím zeptat, jak kontaktovat ředitele/ředitelku. Tedy nejlepší způsob. Jestli za pomocí e-mailu, poštovního dopisu, nebo telefonicky.
    Děkuji mockrát

  72. Dobrý den chtěl bych se zeptat zda je možné změnit školu ještě před tím než nastoupím do prvního ročníku? Píšu přímací zkoušky dnes a zítra a už teď vím že chci na jinou školu jde to nějak zařídit abych nastoupil do jiné školy (gymnázium) hned v září?

    1. Ahoj Martine,
      jestli nemáš na přihlášce ani jednou uvedenou školu, na kterou chceš jít, tak na ni nastoupit nemůžeš. Můžeš si zkusit buď podat přihlášku do druhého kola na dané gymnázium, ale gymnázia většinou druhá kola nevypisují (zkus se informovat u vedení daného gymnázia, jestli budou další kola přijímaček vypisovat), nebo můžeš zažádat o přestup, ale až ve chvíli, kdy budeš žákem jiné střední školy, tzn. jestliže úspěšně absolvuješ přijímačky a budeš na nějakou školu uvedenou v přihlášce přijatý, odevzdej zápisový lístek, aby ses stal žákem střední školy, a zároveň se můžeš spojit s vedením “Tvého” gymnázia, jestli by byl od září možný přestup a za jakých podmínek. Když Ti gymnázium nevyjde vstříc, budeš muset absolvovat jeden rok na jiné střední škole a příští rok znovu zkusit přijímačky do prvního ročníku nebo znovu žádat o přestup (o ten můžeš příp. zažádat i během školního roku např. již od 2. pololetí školního roku 2022/2023).

  73. Dobrý den. Je zapotřebí ve sdělení o přestupu (“stará škola”) do jiné školy uvádět důvod? Děkuju za odpověď.

  74. Dobry den, jsem v podobně situaci, aktuálně v 1. ročníku ekonomické školy a rada bych studovala na gymnáziu. Bohužel vybrané Gymnazium ma plny stav a proto není možný přestup. Zvazovala jsem tedy opětovné prijimacky do 1. ročníku. Výše uvádíte, ze toto je možné s potvrzením známek z 8. a 9. ročníku ZS. Je rovněž potřeba nějaké potvrzeni ze současné SS?

      1. Dobrý den, mám celkem takový víc komplikovanější dotaz(problém). Momentálně studuji na technickém gymnáziu se zaměřením na média a grafiku v Německu. Jsem momentálně v prvním ročníku a mám za sebou jenom tři týdny školy. Studium me baví a chci v něm definitivně pokračovat ale skrze nedostatku znalosti německého jazyka je to učivo přece jenom trošku náročné jestliže mam v plánu na této škole odmaturovat ( v Německu jsou pouze 3 ročníky oproti čtyřem na českém gymnáziu ). V Německu už budu 4 rokem, přestupovala jsem na konci 7 třídy a kvůli jazyku jsem po příchodu do Německa musela 7 ročník opakovat. Německy systém školství je dost odlišný od českého protože bez dokončení 10té třídy je doslova nemožné se dostat na gymnázium pokud jste před tím byly na základce. Momentálně je mi 17 let ( za par měsíců 18) a jsem da se říci dva roky pozadu jelikož v tomhle věku bych za normálních okolností v Česku už byla ve 3. Ročníku na střední škole. Vážně zvažuji přestup na českou střední školu , co nejlépe gymnázium. Můj dotaz tedy zní: Jak mám přesně při změně střední školy z Německa postupovat a jestli by vůbec byla 10. Třída uznána jako 1. Ročník české střední školy protože látka je stejná a pokud tedy ne, tak jestli by byl problém jít v 17 v Česku do 1. Ročníku. Nevím vůbec na koho se s tímhle obrátit proto se ptám zde, budu rada za každou radu a pomoc. Děkuji moc

        1. Ahoj Dominiko,
          děkuji za dotaz. V jednoduché situaci nejsi, ale určitě se s tím dá něco dělat. Přestup legislativně možný je, ale vždy záleží na ředitelce(řediteli) dané školy, jestli Ti přestup povolí. Střední školu v Čechách můžeš studovat v jakémkoliv věku, začít 1. ročník v Čechách v 18 letech není problém.
          Co se týče zaměření školy, nejsem si jistá, jestli podobný obor v českých podmínkách existuje. Určitě jsou gymnázia zaměřená přírodovědně/ humanitně, ale specializaci “média a grafika” možná najdeš spíš na středních odborných školách. S tímto problémem a i s celým následujícím procesem přestupu Ti může poradit krajský úřad dle Tvého místa bydliště v Čechách nebo dle sídla školy, na kterou bys v Čechách chtěla přestupovat.
          Uznávání studia je na ředitelce(řediteli) školy, na kterou bys v Čechách chtěla přestoupit. Kdybys chtěla uznat 10. ročník německé základní školy jako 1. ročník gymnázia, ředitelka(ředitel) porovná učební osnovy obou škol, Tvůj prospěch a podle toho vyhodnotí, jestli je možné 1. ročník gymnázia uznat.
          Dál je taky důležité, jestli dobře zvládáš češtinu, kvůli uznání povinné školní docházky (absolvování ZŠ) Ti může být nařízená nostrifikační zkoušku z čjl, která slouží k úřednímu uznání zahraničního studia.
          Proto bych Ti doporučila následující: vyber si školu, která by Tě byla ochotná přijmout, tzn., že např. na Atlas školství, Středniškoly.cz nebo na Infoabsolvent si pomocí zadaných filtrů najdi školu nejlépe v regionu, ve kterém budeš v ČR bydlet, a která bude splňovat Tvá očekávání, ať už gymnázium, lyceum nebo střední odbornou školu zaměřenou na “média a grafiku”. Kontaktuj ředitelku(ředitele) této školy, vysvětli svoji situaci a zeptej se na možnost přestupu. Jestli Ti vyjdou vstříc, domluvíte se na osobní schůzce a podmínkách pro přijetí. S největší pravděpodobností budou podmínkou pro přijetí mimo jiné rozdílové zkoušky z některých předmětů (určitě čjl a mat, dále např. podle Tvého prospěchu). Když Ti přestup nepovolí, zkus jinou školu. Takto můžeš obvolat klidně škol několik. Zároveň můžeš kontaktovat krajský úřad dle Tvého místa bydliště v Čechách a zeptat se, jestli budeš muset absolvovat nostrifikační zkoušku z češtiny pro uznání povinné školní docházky nebo budou pro případné přijetí na střední školu stačit rozdílové zkoušky stanovené střední školou, na kterou bys chtěla přestoupit. Krajský úřad Ti také může pomoci s výběrem školy, která by nejlépe splňovala Tvé požadavky, kdyby sis s tím nevěděla rady. Zdravím Tě, přeju hodně štěstí a dej vědět, jak jsi dopadla.

      2. Dobrý den,
        jsem v prvním ročníku na střední škole a chtěl bych udělat přijímačky na jiný obor, ale na stejné škole. Je to možné?
        Předem děkuji za odpověď.

  75. Dobrý den, jsem v prvním ročníku umělecké školy a zjistila jsem, že výběr školy mi nevyhovuje. Chci podávat přihlášku na gymnázium. Kdo mi má vydat a podepsat přihlášku, základní škola nebo současná střední? Předem moc děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání obchodních sdělení

Nahoru